Å potte på reise

Å være bleiefri på tur kan føles som ekstremsport, og tanken på å tisse ned et togsete eller få bæsj klint rundt i taxien kan bli et altoppslukende stressmoment når man er på tur. Alikevel; det hadde jo vært deilig å slippe å ta med seg så mange bleier.. og slippe å bære med seg brukte bleier til man finner et sted å kaste dem.. Spørsmålet er bare; hvordan? Her kommer mine heiteste tips til å potte på tur – uansett hvor dere skal og hvordan dere reiser.

  1. Gå til anskaffelse av en god reisepotte. Min favoritt er Pottette Plus, som kan kjøpes hos mamino.no, kjopbarnevogn.no eller på amazon eller ebay. Annet utsyr som kan komme godt med er en flaske antibak til å desinfisere reisepotten etter bruk, og eventuelt dosete og hender, og toalettpapir eller våtservietter. Nedbrytbare hundeposer kan også komme til nytte, hvis du fks potter i en park og det kom stort når du forventet lite. Pakk med en pottebag (det du ellers ville brukt som bleiebag) med resiepotta, ekstra backuper (sikkerhetsbleie i tilfelle glipp), og annet utstyr.
  2. Benytt praktisk timing aktivt! Pott idét dere kommer frem, fks til kjøpesenteret, hotellet, flyplassen. Lokaliser baderommet og pott før dere går igang med neste aktivitet. Pott også idét dere skal dra fra et sted. Gjør det til en vane å alltid orientere deg om hvor nærmeste toalett befinner seg. Bruk handicapdoen hvis det er et alternativ – der er det god plass og mindre støy og dere får være i fred.

Å potte i naturen

Mange barn tisser velvillig utendørs. Kanskje fordi det er spennende og mye å se på. Når man potter ute gjelder to hovedprinsipper: Etikette og å rydde opp etter seg. Ikke la barnet ditt gjøre fra seg der du ikke ville latt hunden din gjøre fra seg. Og vær generelt mye mer diskré enn du ville vært med en hund. Beskytt babyen mot innsyn og mot vind og vær ved å holde henne i Klassisk EK (en hånd under hvert kne med ryggen til barnet inntil overkroppen din), mens du sitter på huk. Du kan også ta med en reisepotte og sette henne på den. Over gress, i naturen eller i parker kan tiss bare gå ned i bakken. Hvis dere er et sted mange folk ferdes kan du plukke opp bæsj med en hundepose, bruk aller helst nedbrytbare poser. Eller bruk det du har for hånden. Et blad kan også funke. Og kast i nærmeste søplekasse, hvis det finnes en i nærheten. Velger du å la den ligge, så grav et lite hull og legg bæsjen der. Dekk godt over.

Babypotting på fks fjelltur er fantastisk. Det åpner opp for så mange muligheter. Du kan legge ut på flere dagers reise uten å behøve å bære med deg den raskt voksende, etterhvert tunge, søppelposen med brukte bleier. Ta med et par ekstra tøyinnlegg (avhengig av hva slags backup dere bruker) som bare skylles og tørkes over peisen – eller bålet – når dere kommer fram hvis dere har noen glipper. Men ute i naturen, fri for støy og distraksjoner er sjansene store for at dere vil ha stor suksess med pottinga.

Å potte i byen

Aller helst; finn et toalett. Be barnet holde seg ved å si “Vent”, og finn nærmeste toalett. Ofte vil restauranter eller butikker la deg få låne sitt hvis du sier at det er til babyen. Regler kan ofte omgås hvis du sier at det er for barnet, og at hun vil tisse i do.

Hvis barnet bare vil bli holdt over vasken – finn en handicapdo med en stor vask hvor dere kan være i fred! Ta med et sammenleggbart toalettsete, hvis babyen er kjent og komfortabel med å sitte på denne.

Hvis du ikke finner et toalett – følg prinsippene for Å potte i naturen (ovenfor). Prøv å vær så diskré som mulig, både for deg, barnet og omgivelsenes skyld.

Å potte i bilen

Stopp alltid bilen først. Pott inni bilen, over en potte, mellom parkerte biler på en rasteplass, eller i veikanten. Ellers gjelder de samme retningslinjene som når man potter i natur eller i by.

Hvis barnet signaliserer og du ikke har sjans til å stoppe kan du si til henne at “Jeg forstår at du må på do. Jeg kan ikke stoppe bilen nå, så du blir nødt til å gå i bleia” (lurt å bruke backup på lengre bilturer), og gi signal.

Ha gjerne en egen pottebag i bilen, med en flosshattpotte eller annen beholder ( isboks eller yoghurtboks kan også funke), hundeposer, skiftematter/pledd, dorull, våtservietter etc.

Å potte på tog

På lokaltog uten toalett – ta med en beholder med vanntett lokk! En mulighet er å ha med en flosshattpotte med kosetrekk – og ha en beholder med lokk neddi denne. Fks en yoghurtboks. Hold potten mellom knærne og posisjonér baby diskré mot deg. En annen løsning er å skaffe en sammenleggbar tupperweareboks med lokk (fks en sammenleggbar hundeskål man kan få kjøpt i dyrebutikker. Ikea har også kakebokser av silikon som fungerer flott). Sett lokk på potten og tøm eller kast den når dere går av toget. Ha med noe å tørke med, og en vanntett pose å oppbevare brukte papirservietter/tøyservietter i.

På tog med toalett: Gjør som over og tøm potta på do, eller pott over vasken eller på doen. Vær nøye med å vaske og tørke opp etter deg.

Å potte på fly

Mye lettere enn man skulle tro! Jeg har pottet min datter på et reisedosete på flydoen da hun var 12 mnd – med stor suksess! På fly må man bare være fastspent under takeoff og landing, så du må egentlig ikke ha med deg en potte/beholder, hvis du passer på å få pottet før dere går ombord og før dere skal lande. Men det kan være lurt å ha en med i tilfelle turbulens gjør at dere må sitte. Å potte under turbulens har jeg aldri prøvd (vil gjerne høre om det hvis du har erfaring med det!), men de fleste barn holder seg lenger når de er i nye og spennende omgivelser, så forhåpentligvis unngår du den situasjonen. Men alltid lurt å være forberedt! Du kan for eksempel be om å få seter med ekstra beinplass og sette opp en pottestasjon der (skiftematte på gulvet, en potte oppå).

De fleste flyselskaper tillater at man har med en bleiebag som ekstra håndbagasje. Bruk denne muligheter til å pakke med en velutstyrt potte-bag med fks reisepotte/dosete, potte, ekstra backuper, antibak, underlag/skiftepledd, våtservietter, tørre papirservietter, et par plastposer til brukte backuper o.l.

Håper noen av disse tipsene kommer til nytte! Om du har egne erfaringer, tips og triks om potting på reise så legg gjerne igjen en kommentar under. God tur!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: